Produktoversikt

Årets systemkamera

Publisert 29.01.2014 17:44

Hvilket store systemkamera, eller speilreflekskamera, var det beste i året som gikk? Fotografi har testet de fleste og nominert de tre beste. I dag kårer vi vinneren, og begrunner vårt valg.

 

Her er Fotografis tre nominerte til «Årets store systemkamera 2013».

Det ha vært jevnt og ikke enkelt å peke ut vår vinner. Men etter en samlet vurdering var vi ikke i tvil: Det måtte bli Pentax K-3. Dette kameraet måler seg jevnt med konkurrentene i nesten alle egenskaper, men topper dem i enda flere. Det er, kanskje ved siden av det speilløse Olympus OM-D E-M1, det mest solide og best værsikrede kameraet i 2013. Det har en stor søker med 100 % søkerbilde, to minnekortplasser, fremragende ergonomi og høy ytelse, med bl.a. 8,3 bilder/sekund og en stor buffer som gir 23 RAW-bilder i serie. Kameraet har også utmerket automatikk for den late eller usikre, men utmerker seg først og frmest med den høye grad av manuell og styrt automatisk kontroll den bevisste fotografen kan utnytte. Legg til at Pentax-systemet har markedets beste bakoverkompatibilitet med eldre optikk, og et spesielt godt utvalg kompakte, lyssterke og gode objektiver med fast brennvidde tilpasset APS-C-formatet – det har ikke de to konkurrentene like mye av.

 

Bildekvaliteten er også av høy klasse, med en 24 Mp CMOS-brikke uten optisk lavpassfilter er kameraet i stand til å fange detaljer som du må opp i kostbare fullformatkameraer for å matche. Moire-spøkelset er effektivt temmet med Pentax’ smarte «mekaniske AA-filter» – kameraet bruker mikrobevegelser i bildebrikken til å diffusere forsiktig der det er nødvendig for å unngå moire. Funksjonen kan slås av, eller trigges manuelt, men også automatisk, og automatikken fungerer utmerket. Fargegjengivelse, bildestøy og dynamikk holder også svært gode nivåer, og lysmålingen er som den skal være – forutsigbar. Pentax K-3 har dessuten fått solid oppgraderte videoegenskaper, med Full HD i flere bildefrekvenser, både mikrofon- og hodetelefon-tilkobling, og en interessant 4K intervallopptakfunksjon som gir Time Lapse-videoer i  inntil 3840 x 2160 piksler. Dessverre klarer ikke K-3 autofokus under videoopptak, men for de fleste formål er det ikke ønskelig likevel.

 

Alt i alt et toppmoderne kamera med høy ytelse, svært god bildekvalitet, utmerket ergonomi og suverent sikret mot elementene. En favoritt for naturfotografer, men også et kamera som tåler sammenligning med hva det skal være i andre sammenhenger. En sterk vinner av Fotografis Årets store systemkamera 2013.

 

K3_18135_bg5_front

Les mer