Produktoversikt

Pentax 17

Publisert 18.06.2024 08:19
Pentax 17
Et av fjorårets mest omtalte fotoprodukt er endelig her: Pentax nyutviklede analoge kamera, Pentax 17. 
 
Mange ble overrasket da Pentax rett før jul 2022 kunngjorde at de nå påbegynte sitt analoge "Film Project". Prosjektet innbærer at det på ny skal produseres analoge kameraer. Et kompaktkamera skal først lanseres, deretter etterfulgt av et speilreflekskamera. 
 
Prosjektet ble møtt med stor begeistring ettersom interessen for analog fotografering har vokst raskt de siste årene. Både senior- og junioringeniører i selskapet, samt ingeniører som har pensjonert seg har kommet tilbake og bidratt med innsikt i designarbeidet, slik at kunnskap har blitt videreført. 
 
I dag presenterer Pentax stolt det første kameraet i prosjektet - et nytt analogt halvformatkamera - det nye Pentax 17. 
 
Kameraet produserer bilder i halvformat, der to bilder på 17mm x 24mm tas i en enkelt ramme i 35mm-format (36mm x 24mm). Når kameraet er plassert på vanlig måte tar det bilder i vertikalformatet, som er identisk med de velkjente bildene som tas med smarttelefoner, som er det vanligste mediet vi bruker for å ta bilder i dag. 
 
Kameraet har et nyutviklet 25mm F3.5-objektiv med fast brennvidde. Dette tilsvarer et 37mm-objektiv i 35mm-format. Objektivet er basert på Pentax Espio Mini som ble introdusert i 1994. Det har 3 elementer i 3 grupper og et HD-flersjiktsbelegg, noe som forbedrer klarheten og skarpheten i bildene tatt i kameraets format. Objektivet har 40,5mm filtergjenger. 
 
Pentax 17 leveres med en manuell filmspolingsmekanisme som er inspirert av de som brukes i Pentax speilreflekskameraer. Filmfremføringsspaken gir brukerne den taktile gleden av å spole filmen og høre den tilfredsstillende lyden av filmopprullingen etter hver lukkerutløsning. Det enkle ladesystemet er spesielt utformet for å minimere feil ved filminnlasting, noe som gjør det spesielt brukervennlig for førstegangsbrukere av filmkameraer. 
 
Fokuseringen skjer via et sonefokuseringssystem, og systemet er delt inn i seks fokussoner. Alt brukeren trenger å gjøre for å stille inn kameraets fokus, er å velge det symbolet som passer best for motivavstanden på sonefokusringen. Det er også enkelt å se hvilken sone som er valgt takket være den lyse søkeren av Albada-typen. 
 
Eksponeringen kan gjøres automatisk, og i tillegg til Full Auto, der alle eksponeringsinnstillingene velges av kameraet, kan brukeren velge mellom flere andre opptaksmoduser: Standardopptak, Blenderprioritet, Dagtidssynkronisering maksimum 4 sekunder, Langsom lukkertid og Langsom synkronisering maksimum 1/30 sek. Et hjul for eksponeringskompensasjon gjør det også mulig for brukeren å endre eksponeringsnivået raskt for å tilpasse det til ulike typer motiver. 
 
Pris og levering:
 
Det nye analoge kameraet er tilgjengelig for umiddelbar levering. 
Anbefalt salgspris er  
Pentax 17 Dark Silver body kit – kr 6.695,- inkl. mva. 

Viktige spesifikasjoner 
 
• Objektiv med fast fokus som tilsvarer et 37mm-objektiv i 35mm-format 
• Kameraet produserer bilder i halvformat, 17mm x 24mm  
• Søker av Albada-typen 
• ISO kan stilles inn mellom 50 og 3200 
• Topp- og bunndekslene er laget av solid, lett magnesium 
• CS-205 snorutløser (tilleggsutstyr) kan brukes ved fotografering med lange lukkertider (bulb)